miercuri, 5 mai 2010

Clubul SOROPTIMIST International Cluj-Napoca

SOROPTIMIST International S.I. („SORORES AD OPTIMUM”)  este o organizatie de club fondata in octombrie 1921 in California (USA) grupand femei cu idealuri si obiective comune precum:

* promovarea drepturilor omului si, in special, favorizarea promovarii si respectarii  drepturilor femeii,

* mentinerea vie a spiritului de intr-ajutorare si intelegere umana,

* contribuirea la intelegerea internationala si prietenia mondiala - egalitate, progres, pace,

* dezvoltarea spiritului de prietenie si unitate intre soroptimistele din toate tarile.

 

Cluburile SOROPTIMIST International (S.I.) sunt organizatii cu caracter non-profit, non-guvernamentale, respectind o stricta neutralitate politica si religioasa, avind personalitate juridica.

Fondurile de care dispun pentru actiunile specifice se constituie din:
- cotizatiile membrelor,
- actiuni proprii cu scopul atragerii de fonduri,
- donatii,
- sponsorizari.
 

Clubul SOROPTIMIST International (S.I.) Cluj Napoca infiintat in 1996 la recomandarea Clubului S.I. Skanderborg, Danemarca, este componenta a Fereratiei EUROPA (SI/E), in cadrul Uniunii SOROPTIMIST International ROMANIA, impreuna cu celelalte Cluburi din BRASOV, BUCURESTI, CRAIOVA, SLATINA, TIRGOVISTE, TIMISOARA si grupeaza  femei cu diferite profesii – cadre didactice, medici, ingineri, matematicieni, informaticieni, economisti, psihologi, artisti.

  
Clubul nostru dezvolta actiuni - Proiecte proprii - in contextul intaririi spiritului soroptimist de prietenie, toleranta, pace si buna intelegere, solidaritate umana, caritate, implicare in problemele comunitatii la diferite niveluri.

 
Proiecte / Actiuni remarcabile realizate pana acum - sub deviza noastra „Aproape de Aproapele”:         

DARUIND  Activitati permanente la Scoala sociala Christiana din cadrul Centrului Social-Misionar "SF.Vasile cel Mare" - prin proiecte pentru recuperarea copiilor cu abandon scolar  (asistenta profesionala, educativa, psihologica, sanitara si materiala); Ajutoare acordate sinistratilor; Sprijin acordat unor tineri talentati cu situatie materiala precara.

O MINA OFERITA VIETII  Ajutor cu lapte praf, alimente, imbracaminte, jucarii - pentru mamele singure, in cadrul Proiectului "Pentru viata" derulat de catre Policlinica "Sf.Pantelimon"; Contributia la amenajarea spatiilor si dotarea cu asternuturi, paturi, imbracaminte, pentru femei si copii - la Centrul ARTEMIS de gazduire si consiliere a femeilor violentate;  Actiuni social-educative pt. femeile din mediul rural (la Dezmir – in colaborare cu ASDR); Actiuni in cadrul Proiectului “STOP Traficului de Fiinte Umane!”; Participarea la Campania impotriva Violentei asupra femeilor si copiilor.

PENTRU UN ZIMBET DE COPIL  Participarea la Conferinta Nationala a Copilului si Adolescentului "Relatia parinte-copil-educator din perspectiva psihologica si psihiatrica " - prin organizarea unui Concurs de desene cu diplome si premii "Casa pe care o visez", a unui spectacol cu clowni si a unui festin cu surprize pentru copiii cu probleme psihiatrice participanti; Ajutor la Gradinita  nr.35, pentru copiii cu nevoi speciale: televizor, daruri de sarbatori; Ajutor la Gradinita “LICURICI” pentru copiii defavorizati: imbracaminte, jucarii; Surprize la Leaganul de copii : teatru de papusi, dulciuri; Cadouri pentru copiii bolnavi internati la Institutul Oncologic: fructe, dulciuri, jucarii.

LINGA BUNICII SINGURI  Ajutoare materiale (asternuturi de pat, plapumi, imbracaminte, alimente) si momente de divertisment prin spectacole prezentate de elevi - la Aziluri de batrini din:  Cluj-Napoca (110 asistati), Mociu (21 asistati), Citcau (133 asistati).

RESPIRARI  Participarea la Campania de Prevenire si Combatere a consumului de Droguri - in parteneriat cu Inspectoratul Scolar, Politia Municipala, Casa Radio - prin materiale scrise si casete audio distribuite in scoli si mass-media; Actiuni de ecologizare in parcuri si la Muzeul Satului; Participarea la actiunile "SALVATI Rosia Montana" in cadrul Proiectului Federatiei EUROPA (SI/E) "Let us Build Peace Through Local Heritage".

PRIN NOI CATRE NEVOI  Adunarea de fonduri prin organizarea unor spectacole cu scop umanitar (ex. “Anotimpuri”,  “Poveste de Craciun”, “Ghiocei de cintec”, “Noi umblam sa colindam” s.a.), tirguri si tombole, atragerea de donatii si sponsorizari; redirectionarea impozitului de 2% din venituri; Redirectionarea si distribuirea unor ajutoare (imbracaminte, rechizite, jucarii) in colaborare cu Centrul LAMONT si Cluburi SOROPTIMIST Int. din strainatate; Organizarea de mini-tirguri cu lucrarile unor copii cu nevoi speciale.

IMPREUNA ne bucuram, ne ajutam, ne dezvoltam   Participarea la evenimente specifice impreuna cu alte Cluburi din tara si strainatate (Danemarca, Austria, Germania, Anglia, Republica Moldova s.a.): intrajutorare, schimburi de experienta, alegeri, congrese, aniversari, excursii.

 

Parteneri in actiunile noastre au fost: Inspectoratul Scolar Judetean, scoli si gradinite, Centrul LAMONT, Asociatia ASKLEPIOS, Asociatia femeilor impotriva violentei ARTEMIS, Policlinica SFANTUL PANTELIMON, Asezaminte de binefacere de pe linga biserici, Primaria Cluj-Napoca, Asociatia pentru Sprijinul Dezvoltarii Rurale ASDR, Casa Municipala de Cultura, Cercul Militar, Casa Radio, Teatrul de papusi PUCK, Universitatea BABES-BOLYAI, Universitatea de Medicina si Farmacie IULIU HATIEGANU Cluj-Napoca, Universitatea TEHNICA, Politia Municipala, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane ANITP – Centrul Regional Cluj, Inspectoratul Judetean de Politie, Centrul Ratiu pentru Democratie CRD – Turda, Scoala Sociala CHRISTIANA, Institutul Oncologic, Institutul Roman pentru Actiune, Instruire si Cercetare in domeniul Pacii PATRIR, Organizatia WORLD VISION, Directia de Munca si Protectie Sociala si alte asociatii, organizatii ONG si institutii din comunitatea clujeana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu